Aan welke veiligheidseisen moet je voldoen bij het gebruik van een hoogwerker?

Het gebruik van een hoogwerker is niet iets dat je van nature gaat kunnen. Hiervoor is het verstandig als je van te voren een Hoogwerker opleiding doen wilt. Hierbij de eisen die je moet hebben voor het gebruik van een hoogwerker.

Praktijk en theorie

Een Hoogwerker opleiding doen komt neer op het halen van een soort rijbewijs voor een hoogwerker. Dit is noodzakelijk voor het goed maar vooral veilig kunnen werken met een hoogwerker. Het is dus belangrijk dat je de theorie achter een hoogwerker kent. Dit gaat om zaken zoals de bediening van het voertuig, de eventuele gevaren maar ook hoe je wettelijk met een hoogwerker om dient te gaan.

Een Hoogwerker opleiding doen heeft dus meerdere lagen, waarin je ook kunt kiezen voor vier niveaus, 1A, 1B, 2A of 2B. Deze verschillen van elkaar in hoe de hoogwerker zich beweegt, omhoog of naar de zijkant of bijvoorbeeld bij 2B schuin naar voren.

De kosten hiervan zijn te vergelijken met de Kosten van heftruckcertificaat.

Dit gaat om een bedrag rond de 400 euro.

Omstandigheden van de hoogwerker

De Kosten van heftruckcertificaat zijn dus vergelijkbaar maar de omstandigheden van het werken met een hoogwerker en van het werken met een heftruck zijn toch anders.

Allereerst werk je met een heftruck vaak binnen en met een hoogwerker toch vaak buiten.

Een hoogwerker kun je bijvoorbeeld moeten gebruiken bij het ramen wassen, kozijn plaatsing of het opbouwen van een constructie.

Een hoogwerker moet in ieder geval CE gekeurd zijn. Daarnaast is het niet verstandig een hoogwerker op een scheve ondergrond te plaatsen, dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Ook is het niet handig om bij veel wind, 13,6 meter per seconde of windkracht 6, een hoogwerker te gebruiken. Bekijk dus goed de omstandigheden wanneer je met een hoogwerker wilt gaan werken.

een heftruckcertificaat is ook een aan te raden certificaat. dit omdat het werken met een heftruck ook gevaarlijke situaties op kan leveren als deze niet goed bestuurd wordt. De Kosten van heftruckcertificaat zijn het dus zeker waard tegenover de eventuele schade die aangericht kan worden.

About the author