Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen, hoe doe je dat

Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen, hoe doe je dat?

Je wilt veel groen in je tuin maar liever niet te veel onderhoud. Je zult denken dat dit niet mogelijk is. Er wordt daarom al snel gekozen om veel bestrating in de tuin aan te leggen. Toch zijn er tal van mogelijkheden voor een onderhoudsvriendelijke tuin die ook nog groen is. Een groene tuin ziet er vele malen mooier uit, het is beter voor het milieu en het hoeft niet veel tijd te kosten om de tuin te onderhouden. Hoe je dit doet en andere tips lees je in dit blog.

Ontwerp

Al bij het inrichten van de tuin houdt je rekening met waar het groen moet komen. Zorg daarom voor een duidelijk en overzichtelijk plan. Een juiste verdeling tussen bestrating en groen is hierbij belangrijk. Een derde deel bestrating en twee derde deel groen is hierbij een goede verdeling. Qua onderhoud is het makkelijker om grote vlakken groen te hebben met de zelfde plantensoort. Grote vlakken vergen minder onderhoud dan potten of kleine strookjes beplanting. Wanneer je het tuinontwerp en de aanleg hiervan liever aan een professional over laat, kijk dan eens bij Tuinaanleg Almelo. 

Beplanting

Het maken van de juiste keuze in het selecteren van je beplanting kan je veel onderhoud schelen. Daarom hier een aantal handige tips. 

1. Kies voor grote groepen van dezelfde beplanting. Het onderhoud hiervan is namelijk allemaal het zelfde en je kunt de hele groep dus het zelfde behandelen. 

2. Maak gebruik van bodembedekkers. Bodembedekkers zijn vaak laag groeiende planten die goed om bijvoorbeeld bomen groeien. Bodembedekkers bedekken de onderliggende grond wat er voor zorgt dat onkruid minder de kans krijgt om te groeien. Dit Scheelt weer onderhoud. 

3. Kies voor een groot gedeelte vaste planten in je tuin. Vaste planten keren elk jaar terug en vergen in veel gevallen weinig onderhoud. Eenjarige planten moet je elk jaar verwijderen uit je tuin. Daarnaast kosten vaste platen je maar één keer geld, daar waar je eenjarige planten elk jaar weer opnieuw moet aanschaffen. 

Bestrating

Bij bestrating wordt er vaak meteen gedacht aan tegels. Tegels vergen vaak veel onderhoud. Je moet onkruid verwijderen en je bent vaak een dag bezig om de groene aanslag ervan af te krijgen. Een grindtuin is hierbij de oplossing. Het zorgt voor een goede afwatering wat ten goed komt van je tuin. Daarnaast is het zeer makkelijk te onderhouden. Daarbij kun je zeer eenvoudig het grind bestellen en bij je thuis laten bezorgen. 

About the author