Je bent net verhuisd en hebt een prachtige grote tuin. Waardoor je nu bezig bent met het aanschaffen voor de nodige tuinspullen zoals bijvoorbeeld tuinstoelen, grasmaaier, gieter of snoeischaar. Alleen je hebt net iets te weinig ruimte om dit op te bergen. Daarom zou je graag een tuinhuisje in de tuin willen hebben, maar dan niet een kant-en-klare tuinhuisje die je zo in de winkel kan kopen. Nee een zelf ontworpen en gebouwen tuinhuis. Alleen hoe doe je dat precies? In dit artikel leg ik uit waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een tuinhuisje.
Tuinhuis verven
Bij het aanleggen van een tuinhuisje is het belangrijk dat het hout goed is beschermd tegen water en wind. Dit zorgt ervoor dat het tuinhuisje extra lang meegaat en minder onderhoud nodig heeft. Door de beste bescherming aan je tuinhuisje te geven moet je het hout eerst impregneren en vervolgens schilderen. Het beste is om het tuinhuisje in te smeren beits en/of verf van Jotun. Dit is namelijk verf die ervoor zorgt dat het tuinhuisje meer dan 12 jaar sowieso mee kan. De verf is heeft namelijk een schimmelwerende werking en heeft een UV-blokkering tegen verkleuring.
Kijk voor eventuele advies op Scandinavische verf voor het kiezen van de juiste verf.
Fundering en frame
De fundering en frame van je tuinhuisje dienen als basis bij het bouwen. Bij het aanleggen van de fundering is het belangrijk dat je een gat schept van ongeveer 30 cm diep en vult met zand. Zet daarbij een paal in de grond en zorg ervoor dat hij net boven de grond uitsteekt. Tegen de paal wordt de bekisting getimmerd. Zorg ervoor dat die goed waterpas is, je wilt namelijk niet dat je bij het beton storten erachter komen dat hij ongelijk ligt. als dit helemaal in orde is kan het beton gestort worden. Wacht daarna een paar dagen voordat je begint met het frame. Het beton moet namelijk een paar dagen drogen.
Het maken van de frame voor het tuinhuisje kost het meeste tijd. Tegen het frame worden namelijk het dak en de wanden vastgemonteerd. Zorg ervoor dat bij het bouwen van het frame goede kwaliteit hout gebruikt voor een langere levensduur. Wanneer het frame goed en stevig staat kunnen de muren bevestigd worden.
Dak
Bij het plaatsen van een dak is het goed om eerst na te denken over wat voor dak je wilt hebben. Je hebt namelijk verschillende daken zoals; platte daken, groene daken, zadel daken of daken met een punt. Daarnaast zijn er ook verschillend dakbekledingen. Je kan ervoor kiezen voor een dakplaat die nog licht doorlaat voor meer licht in de schuur of juiste een groene dakplaat die meer bij de groene tuin past.
Ramen en deuren
Het plaatsen van ramen deuren is een ingewikkeld klusje, daarom worden vaak dit soort taken uitbesteed aan een professional. Het is namelijk zonde van het geld en het tuinhuisje als hierdoor al het werk kapot gaat. Echter is het uitbesteden hiervan dure investering. Wil je het daarom toch zelf doen, kijk dan goed op het internet hoe dit moet en vraag eventueel advies van professionals.