Waarvoor gebruik je oprijplaten

Waarvoor gebruik je oprijplaten?

Je wilt bij jouw aanhanger nieuwe oprijplaten kopen maar weet je niet welke je nodig hebt? Oprijplaten kunnen gebruikt worden om machines, auto’s, motoren of andere voertuigen gemakkelijk op en van de aanhanger te rijden. Maar welke afmetingen moet jij nou hebben? In deze blog behandelen wij alle soorten oprijplaten en de mogelijkheden.

Afmetingen oprijplaat aanhanger

Er is een groot aantal oprijplaten te koop voor professioneel gebruik. Om te bepalen wat de oprijhoek en de belasting is, is het laadvermogen van belang. Dit kan je berekenen met een handige formule: Als het voertuig een 45 cm oprijhoogte heeft met een stijging van 30% dan bereken je de lengte als volgt; oprijhoogte (45cm)/ de maximale hellingshoek (30%) x 100 = lengte oprijplaat. 

Verschillende vormen oprijplaten

Je kan jouw oprijplaten ook in een aantal vormen kopen. De meest voorkomende vorm is natuurlijk recht, door deze vorm zijn ze gemakkelijk op te bergen en nemen ze weinig ruimte in beslag. Multitransporters en autotransporters van Eduard zijn standaard voorzien van rechte oprijplaten, deze kan je makkelijk onder de laadvloer achter de nummerplaat opbergen. 

De meeste aanhangers hebben tegenwoordig een geïntegreerde schacht voor het opbergen van oprijplaten!

Je kan ook kiezen voor gebogen oprijplaten, deze worden veelal gebruikt bij machines en lage voertuigen. De gebogen vorm zorgt ervoor dat er geen zogeheten ‘diepe hoek’ ontstaat tussen het hoogste punt van de oprijplaten en de laadklep van de trailer. Ook zijn er opklapbare oprijplaten, deze nemen ook relatief weinig ruimte in waardoor je ze eenvoudig kan meenemen. 

Materiaal van oprijplaten

Je kan oprijplaten van drie verschillende materialen kopen. Laten we beginnen met die van kunststof. Laden en lossen is met oprijplaten van kunststof redelijk makkelijk aangezien ze erg licht zijn. Deze oprijplaten gaan bij goed gebruik ook jaren mee omdat deze erg duurzaam zijn. Kunststof oprijplaten zijn de goedkoopste optie als je ze vergelijkt met stalen en aluminium oprijplaten. Ze zijn ook lichter dan de stalen oprijplaten. 

Als tweede gaan wij kijken naar de stevigste optie in de vorm van stalen oprijplaten, deze zijn ideaal voor het vervoeren van zware ladingen. Deze oprijplaten zijn wel wat zwaarder en licht gevoelig voor roestvorming. Daarom raden wij roestvrijstalen of gegalvaniseerde oprijplaten aan, let wel op bij het opbergen van de gegalvaniseerde oprijplaten want deze kunnen wel nog roesten.

De laatste maar zeker niet de minste, oprijplaten van aluminium. Deze oprijplaten zijn het lichtst van alle drie en makkelijk als je vaak met jouw oprijplaten loopt te sjouwen. Ook hebben sommige oprijplaten van aluminium handvaten, dit maakt het tillen nog gemakkelijker. Aluminium oprijplaten roesten niet en gaan erg lang mee bij goed gebruikt, dit maakt ze erg duurzaam. 

Waar je nog op moet letten is wat je vervoeren gaat. Als je namelijk zware lading hebt, gebruik dan lange oprijplaten van staal, deze zijn het stevigst. Hoe langer de oprijplaat ook is, hoe lager de oprijhoek en hoe minder belasting je hebt. Maak ook de hoek van de oprijplaten niet te steil, dit omdat de belasting anders te veel wordt. 

Oprijplaten van Aanhangwagendirect

Ben je er nog niet helemaal uit? Neem een kijkje op de site van Aanhangwagendirect. Zij hebben namelijk verschillende oprijplaten te koop. Voor eventuele vragen kan je ook bij hun klantenservice terecht!

About the author